17 tény a Fenntartható Fejlődési Célokról (SDG-sorozat #1) English

Fenntartható Fejlődési Célok

(Udvari Bea, 2020. január 16.)

A Fenntartható Fejlődési Célok, vagyis Sustainable Development Goals (SDG) napjaink egyik leggyakrabban használt kifejezése, mely egy nemzetközi kezdeményezést takar. Szépen hangzó célok, vagy valóban elérhetőek? Az alábbiakban 17 tényt fogalmazunk e célokkal kapcsolatban:

 1. A Fenntartható Fejlődési Célok egy ENSZ kezdeményezés, és a Millenniumi Fejlesztési Célok folytatása.
 2. A Fenntartható Fejlődési Célok 2016-2030 közötti időszakra határozza meg a globális fejlesztési/fejlődési célokat. (A Millenniumi Fejlesztési Célok 2000-2015 közötti időszakra vonatkoztak.)
 3. Az SDG-ben szereplő development fordítása nem egyeséges, így lehet Fenntartható Fejlesztési Célokról és Fenntartható Fejlődési Célokról is beszélni.
 4. Az SDG elsősorban a fejlődő országok fejlesztését célozza.
 5. A Millenniumi Fejlesztési Célokkal ellentétben az SDG a társadalmi és környezetvédelmi célokon túl már gazdasági célokat is tartalmaz.
 6. Az SDG összesen 17 célt tartalmaz.
 7. A 17 SDG-t alcélokon keresztül igyekeznek elérni, melyek teljesülését indikátorokon keresztül mérik.
 8. A 17 cél között a társadalmi fejlesztésen túl környezetvédelemmel, iparfejlesztéssel, és a fejlett és fejlődő országok együttműködésével kapcsolatos célok is szerepelnek.
 9. A 4. cél a minőségi oktatás elérését célozza. E cél egyik alcélja a globális nevelés.
 10. Az Európai Unió is maximálisan elkötelezett az SDG célok elérése iránt.
 11. A szegénység csökkentése az egyik kiemelt cél (SDG 1), hiszen napjainkban is még kb. 800 millió ember él extrém szegénységben, és a fejlődő országokban minden ötödik ember él 1.25 dollárnál kevesebből.
 12. A fejlődő országokban még közel 60 millió gyermek nem jár iskolába. Ennek megoldását célozza a 4. cél.
 13. Naponta átlagosan 5000 gyermek hal meg a tiszta ívóvíz hiánya. Ezt a problémát a 6. cél igyekszik kezelni.
 14. Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobunk ki, miközben közel 800 millió ember még napjainkban is éhezik. A 2. és a 12. cél keresi a megoldást ezekre.
 15. Konfliktus-sújtotta területeken 28,5 millió gyermek volt kénytelen abbahagyni az iskolát. Ezen a helyzeten a 16. cél igyekszik javítani.
 16. Napjainkban 4 milliárd ember nem használja az Internetet, 90%-uk a fejlődő országokban él. Ennek fejlesztését a 17. cél tűzte ki.
 17. A Google közel félmillió találatot ad a Fenntartható Fejlődési Célok kulcsszóra.

Vajon miért éppen 17 tényt emeltünk ki?